İstanbul Yari

IMG-20230616-WA0056 اطلاعات بروز شده درارتباط با شرکت هلدینگ یاری را میتوانید بزودی در این صفحه دنبال کنید

محسن یاری، تنها مدیر دارای صلاحیت در شرکت İSTANBUL YARİ DIŞ TİCARET VE GAYRİMENKUL LİMİTED می باشد
محسن یاری یک شخصیت شناخته شده در شبکه های اجتماعی ایران و ترکیه می باشد. و صاحب حساب اینستگرامی @istanbul.yari می باشد. با توجه به کمک های زیاد به ایرانیان مقیم ترکیه، یک شخص بسیار مورد اعتماد می باشد. او در ترکیه به مانند یک مشاور برای ایرانیان در زمینه های تور های گردشگری، تفریحی، ثبت نام در مدارس، بیمه، اخذ شهروندی و موضوعات مربوط به اقامت و به مانند یک کنسولگری برای ایرانیانی که به دنبال خدمات مورد نیاز خود هستند می باشد.
ادریس مرادی، شخصی که تقریباً سه سال پیش برای مدت کوتاهی در شرکت استانبول یاری استخدام بوده و به همین دلیل نام و عکس او در وب سایت منتشر گردیده است. بعد از مدتی ادریس مرادی با اعلام اینکه قصد شروع فعالیت در صرّافی موجود در کاپالی چارشی داشته و خواستار ترک کار شده، و برای بهره مندی از مخاطبین صفحه استانبول یاری در کارهای خود، ارتباط خود را حفظ کرده و در این مدت کارت ویزیت از خود که به عنوان صراف، و جواهر فروش برای خود تهیه و ارائه کرده است. محسن یاری نیز به دلیل اینکه او ایرانی است کارهای خرید ارز و طلا را به مدت طولانی با این شخص انجام داده است. به مدت سه سال در معاملاتی که با ادریس مرادی انجام داده، هیچ مشکلی پیش نیامده است. اما در یک و نیم تا سه ماه گذشته از برخی افراد فهمیده که پول خود را به ادریس مرادی برای انجام معاملات ارز داده و نتوانسته اند پس بگیرند. با ادریس مرادی ارتباط برقرار کرده دلیل این امر را با اخطار وجود بدهی به خود او را هم یادآوری کرده و جویا شده. ادریس مرادی در پاسخ گفته با مشکلی مواجه شده که به زودی پول را پرداخت خواهد کرد و گفته که با محدودیت موقت حساب بانکی در ایران مواجه شده است. چون متواری نشده و در روزهای بعد نیز با طلب کارهای خویش در ارتباط بود، محسن یاری به کلاه بردار بودن ادریس مرادی پی نبرده است.

با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم های Western Union قرار دارد. شهروندان ایرانی ساکن کشور ما و یا سایر کشورها ترا کنش های خود را به این شکل انجام می دهند: برای مثال، شخص واسط که نزدیکانش در ایران زندگی می کند و خود در ترکیه به حساب ایران نزدیکان و یا خود شخصی که احتیاج به پول دارد از طرف نزدیکان و یا اگر خودش در ایران است از حساب خود پول ارسال می کند و شخص واسط در ترکیه نیز در ازاء این به احتمال زیاد با کسر کمیسیون پول واریزی در ایران را به شخص پرداخت می کند. ادریس مرادی نیز موقعی که در بازار کاپالی چارشی کار می کرد این کار را شروع کرده است.
اشخاصی که به محسن یاری اعتماد کرده اند و می دانستند که ادریس مرادی یک دوره در کنار محسن یاری کار کرده است، در معاملات ارز بعدی در مورد ادریس مرادی سوال کرده اند و محسن یاری به خاطر اینکه من در سه سال گذشته با ادریس مرادی هیچ مشکلی نداشته و هیچ شکایتی از اون نشنیده ام در صورت نیاز با او کار انجام می دهم و هیچ مشکلی تا الان با اون نداشته ام پاسخ داده است. بنابراین رفتار صادقانه او در گذشته به عنوان مرجعی برای او بوده است. این موضوع مانند کسی است که از وکیل خود راضی بوده و آن را به دیگران توصیه می نماید و موقعیت قانونی یکسانی دارد. ادریس مرادی پس از جدا شدن از شرکت İstanbulyari با شهروندان ایران به شیوه ای که بالاتر توضیح داده شده کار کرده و اعتماد همگان را به دست آورده است. در طول این معاملات، ادریس مرادی هم حساب خود و هم نام و شماره حساب دیگران را ارائه کرده است.
او از طریق این حساب ها و با استفاده از روش های متعددی در تاریخ های متفاوت و در طول یک یا سه ماه گذشته، مبالغی را از فرد/افراد واگذار کننده طلب بعضا به صورت دلار در ترکیه یا از طریق حساب های ایران یا از طریق حساب های ترکیه خود و یا از طریق حساب های اشخاص ثالث دریافت کرده است. محسن یاری تا زمان اخیر، با توجه به اینکه ادریس مرادی در کارهای ذکر شده فوق انتخاب اول اکثر مردم بوده تصور این را هم نکرده که اون به تعبیر مانند یک مرغ تخم طلا می تواند به کلاه برداری روی آورد. اما در نتیجه افزایش تعداد زیان دیدگان و افراد تماس گیرنده در مدت کوتاه ۵-۱۰ نفر و افزایش این تعداد در کوتاه مدت به ۵۰ الی ۶۰ نفر محسن یاری پی برده که از خویش و انسان های شبیه خویش کلاه برداری شده است.
ب

Mohsen Yari, İSTANBUL YARİ DIŞ TİCARET VE GAYRİMENKUL LİMİTED ŞİRKETİ'nin münferiden temsile salahiyettar müdürüdür. Mohsen Yari, İran'da ve Türkiye'de çok tanınan bir sosyal medya fenomenidir. (@istanbul.yari isimli instagram hesabının sahibidir.) Türkiye'de yaşayan İranlılara yardımcı olması nedeniyle kendisine çok büyük güven duyulan birisidir. Türkiye'de İranlıların turizm, tatil, okul kayıtları, sigorta işleri, vatandaşlık ve ikamete ilişkin konularda danışmanlık gibi yabancı kişilerin adeta bir konsolosluk gibi arayıp, ihtiyaçları olan konularda hizmet aldıkları birisidir.
Edris Moradi, isimli bir şahıs yaklaşık 3 yıl önce çok kısa süre yanında istihdam edilmiş, bu nedenle o dönemde web sitesinde adı ve fotoğrafı yayınlanmıştır. Daha sonra Edris Moradi İstanbul Kapalıçarşıda bir sarrafta çalışmaya başlayacağını söyleyerek işten ayrılmak istediğini ifade etmiş, sarraf konularında çalışmaya başlamış ve bu gibi ihtiyaçlar için İstanbul Yari sayfasının kitlesinden istifade için iletişimine devam etmiş,o dönemde kendisini kuyumcu ve döviz bürosu olarak çalıştığını gösteren bir kartvizit de bırakmıştır. Mohsen Yari de bu kişi İranlı olduğundan dolayı uzun zaman önce döviz ve altın alımı işlerini bu kişiyle yapmıştır. Edris Moradi ile yaptığı işlemlerde 3 yıldır hiçbir sorun yaşamamıştır. Ancak son 1,5-3 ay içerisinde bazı kişilerin Edris Moradi’ye exchange işlemleri için para verip paralarını geri alamadıklarını öğrenmiştir. Edris Moradi’ye ulaşmış, neden bunun olduğunu, kendisinin de ondan alacağı olduğunu ihtar ederek durum hakkında soru sorunca, cevaben bir aksilik yaşadıklarını kısa zaman içinde ödeyeceğini İran’da geçici bir hesap kısıtlamasına maruz kaldığını söylemiştir. Kaçmadığı ve sonraki günlerde de borçlu olduğu kişilerle iletişimde kaldığı için bir dolandırıcılık olduğunu düşünmemiştir.

Çünkü İran İslam Cumhuriyeti, western union işlemlerinde ambargo altında olduğundan dolayı yurdumuzda ve diğer ülkelerde yaşayan İran vatandaşları işlemlerini; örneğin İran'da yakınları yaşayan ve kendisi Türkiye'de yaşayan bir aracı kişinin İran'daki yakınları hesabına ya da bu kişinin İran'daki hesabına burada paraya ihtiyacı olan kişinin yakınları tarafından ya da kendisi İran'da iken kendisi tarafından para gönderilmekte, Türkiye'deki aracı kişi bunun karşılığında Türkiye'de alacaklı kişiye kuvvetle muhtemel komisyon keserek İran'da yatırılan parayı iade etmektedir. Edris Moradi, kapalıçarşıda çalıştığını ifade ettiği dönemde bu işi de yapmaya başlamıştır.

Mohsen Yari’ye güvenen ve Edris Moradi’nin bir dönem müvekkilin yanında çalıştığını bildikleri için sonraki döviz işlemlerinde Edris Moradi’yi sormuşlardır ve Mohsen YARİ ise 3 yıldır sorun yaşamadığı şikayet duymadığı için Edris Moradi’ye ben gerektiğinde işlem yapıyorum, bir sorun yaşamadım bu güne kadar demiştir. Böylece önceki dürüstlüğü ona referans olmuştur. Bir kişinin kendisinin avukatından memnun olması sonucunda, avukat arayan başka kişilere önermesi ile aynı hukuki nitelikte bir durum söz konusudur. İdris Moradi, İstanbulyari şirketinden ayrıldıktan sonra İran vatandaşlarıyla yukarıda açıklandığı şekilde çalışmış ve herkesin güvenini kazanmıştır. Bu işlemler esnasında İdris Moradi hem kendi hesaplarını vermiş hem de başka hesap sahiplerinin isimleri ve hesap numaralarını vermiştir.

Bu hesaplar üzerinden bir çok yöntemlerle çeşitli tarihlerde ve son bir-üç ay içerisinde “alacağını devir eden” kişi/kişilerden, alacağını devir edene Türkiye’de dolar olarak teslim etmek üzere ya kah İran'daki hesapları üzerinden kah Türkiye’deki hesapları üzerinden ya da ismini verdiği 3.şahısların hesapları üzerinden para almıştır. Mohsen Yari, bu son duruma kadar Edris Moradi’nin yukarıda ifade edilen işlerde insanlar tarafından en çok tercih edilen kişi olmasından dolayı Altın yumurtlayan tavuğu keserek, dolandırıcılık yapabileceğini değerlendirmemiştir. Ancak mağdur sayısının artması ve kendisine ulaşan kişilerin kısa zamanda 5-10 kişi olması ve son tahlilde kısa zamanda 50-60 kişiye ulaşması sonucunda Mohsen Yari de kendisi gibi bir çok insanın bu kişi tarafından dolandırıldığını anlamıştır

Danışmak istediğiniz Konular İçin Aşağıdaki Formu Lütfen Eksiksiz Olarak Doldurunuz.

"1136 Sayılı Avukatlık Yasası "ve "Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları" uyarınca form bilgileriniz gizli tutulmaktadır.

لطفاً برای مواردی که می خواهید با مشورت کنید، فرم زیر را به طور کامل پر کنید.

اطلاعات فرم شما مطابق با "قانون شماره 1136 در مورد وکالت" و "قوانین حرفه ای اتحادیه کانون های وکلای ترکیه" محرمانه نگهداری می شود.