KAPORA NEDİR? NASIL ÖDENİR? NASIL ALINIR?

KAPORA NEDİR? NASIL ÖDENİR? NASIL ALINIR?

"Kapora", genellikle mal ve emlak alım-satımlarında bilhassa büyük ve önemli işlemler sırasında bir ciddiyet göstergesi olarak alıcıdan satıcıya verilen ve karşılıklı borçlanmaya sebep olan bir depozito türüdür.

Böylece alıcı tarafın düşünme ve araştırma sürecinde satıcı tarafın müsaade etmesi esnasında mal veya hzimetin 3. şahıslara gitmemesi için sınırlı süreyi kapsar. Yani kapora, alıcı tarafından bir malın veya hizmetin rezerve edilmesi için verdiği ücrettir.

Satışın gerçekleşmesi halinde toplam satış bedelinden düşülen bir ön ödemedir. Kaporanın özel bir sözleşmeye tabi olması kaporanın kullanılması ve iadesinin açık hükümlere bağlanması önemlidir.

Kapora Nasıl Alınır?

Bir anlaşmanın ön koşulu olarak veya rezerv maksadıyla alınan kapora alıcı taraf satıcıya kapora olarak belirli bir miktar para verir. Bu miktar, taraflar arasındaki toplam alım-satım bedelinin küçük bir yüzdesi olarak da belirlenebilir. Kapora genellikle nakit, banka havalesi, çek gibi geleneksel ödeme yöntemleriyle veya daha modern ödeme sistemleri aracılığıyla ödenebilir. Ödeme şekli tarafların anlaşmasına bağlıdır. Kaporanın ödenmesi sırasında banka dekontuna veya elden veriliyorsa sözleşmeye veya tediye makbuzuna mutkala kapora bedeli olduğu yazılmalıdır.

Kapora Vermenin Kapora Verene Yüklediği Yükümlülük

Kapora vermek, alıcı bakımından alınacak mal veya hizmetteki ciddiyetini göstermemesi ve vaad ettiği süre içinde şartları yarine getirmemesi halinde ödediği tutarı geri alamayacağı anlamına gelir. Kapora bedeli esas satış bedelinden mahsup edilebilen bir bedeldir. Kapora, sözünde duran bir alıcı yönünden sorun değildir. Ancak sözünde durmayan bir satıcı ile karşılaşılması durumunda kapora bedelinin iadesi için kapora ödenediğinin ve kaporanın iade şartlarının netleştirildiği bir sözleşme kapsamında kapora ödemek koruyucu bir tedbirdir.

Kapora Almanın Kapora Alana Yüklediği Yükümlülük ve Kaporanın İadesi

Kapora iadesi genellikle alıcının anlaşmadan caymaması ve belirtilen süre içerisinde satın alma işlemini tamamlamaması durumunda yapılır. Kapora iadesi, alıcı ve satıcı arasındaki sözleşme veya ön anlaşma şartlarına bağlıdır. Genellikle kapora, anlaşma sağlanamadığında veya satın alma işlemi gerçekleşmediğinde alıcıya iade edilir. Ancak, eğer alıcı anlaşmadan vazgeçerse, satıcı kaporayı tutma hakkına sahiptir. Kapora anlaşması esas anlaşmadan bağımsız bir anlaşmadır. Esas sözleşmenin içinde de yer alabilir. Ancak satıcının şartları ihlal etmesi halinde iade etmesi gerekirse alıcıdan aldığını iade etmek zorunda kaldığı gibi aynı miktar kadar tazminatı da alıcıya ödemesi gerekir.

Geri Ödeme Süresi

Kapora iadesinin ne kadar zamanda yapılacağı, tarafların anlaşmasına bağlı olarak değişir. Bu süre genellikle sözleşmede belirtilir. Eğer sözleşmede belirtilmemişse talep edildiğinde derhal ödenmesi gerekir. Zira Kapora veya kira depozitosu gibi ödemeler teminat olarak alındığı için şartları oluşmadıkça harcanmaması gerekir.

Kapora Politikasına Aykırı Hareket
Kapora politikasına aykırı hareket eden ve kaporayı iade etmeyen bir satıcıya karşı, alıcı genellikle sözleşmede belirtilen şartlara göre hukuki yollara başvurabilir. Bu, dava açma veya tahsilat işlemi başlatma anlamına gelebilir.

Kapora Kimde Durmalıdır?

Kapora, satıcıda durur ve genellikle alıcı mal veya hizmeti satın alana kadar satıcı tarafından tutulur.

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp