Üsküdar'da Kentsel Dönüşüme 3 Etaplı Onay Çıktı

ÜSKÜDAR'DA KENTSEL DÖNÜŞÜME 3 ETAPLI ONAY ÇIKTI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi mart ayı toplantısının 5. birleşimi, Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasında gerçekleştirildi. Mecliste Üsküdar İlçesi’nde kentsel dönüşümle ilgili komisyon raporu görüşüldü. “Üsküdar İlçesi, 1/5000 ölçekli Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu”, AK Partili meclis üyelerinin “Evet”, CHP’li Meclis üyelerinin “Ret” oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

‘NİSAN’DA PLANLARI YAPACAĞIZ’

Mecliste onaylanan planla Üsküdar nüfusunun yarısını barındıran 16 mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasının önü açılmış oldu. Söz konusu alan Üsküdar’ın 33 mahallesinden Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere 16 mahallesini kapsıyor. İBB Meclisi’nde alınan kararı değerlendiren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Boğaz geri görünüm ve etkilenme bölgesiyle alakalı bir konunun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşüldüğünü ve karara bağlandığını belirterek, “Bölgede yaklaşık 270 bin kişi yaşıyor ve bu vatandaşlarımızı ilgilendiren bir meclis kararı alınmış oldu. 1/5000’lik planlar geçmiş oldu. Nisan ayında da inşallah ilçe belediye meclisinde 1/1000’lik planları yapacağız. Bu meclis kararı 2960 Sayılı Boğaz Kanunu’ndaki haklara göre vatandaşa yeni imar haklarının verilmesinin önünü açıyor. Bölgenin ne yazık ki tamamı kaçak yapılarla dolu” dedi.

‘EN BÜYÜK ENGEL KALKTI’

Meclisten geçen kararın kentsel dönüşümün de önünü açtığını vurgulayan Türkmen, “Çünkü kentsel dönüşümde vatandaşın bu işe evet demesi için imarda birtakım iyileştirme gerekiyor. Kaldı ki arazinin fiilen yapısı, şu anda mevcut eski planın çok çok üzerinde. Ciddi anlamda fazla kaçak yapı var. Kanundan aldığımız hakları vatandaşımıza uygulamada vermiş olacağız. Üsküdar’da kentsel dönüşümdeki en büyük engel kalkmış oldu” diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN, yaklaşık 33 yıldır süregelen imar sorununun bundan böyle tarihe karıştığı müjdesini Twitter üzerinden takipçileriyle paylaştı. “Kabul edilen bu planla kentsel dönüşümün önünde hiçbir engel kalmamıştır. Üsküdar’ımıza hayırlı olsun!” sözlerini sarfeden TÜRKMEN, “HAMDOLSUN!!! Bu başarı Üsküdar’ımızın başarısıdır!” diyerek sevincini dile getirdi.

ARTIK HİÇBİR ENGEL YOK!

Göreve geldiğinden bu yana Üsküdar’ın tapu ve imar sorununa çare bulmak için gayretle çalışma gösteren Hilmi TÜRKMEN, 18 Mart akşamı katıldığı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Üsküdar’ın çözülmesi gereken sorunlarından bahsetti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ’ın da desteğini alan Hilmi TÜRKMEN, Üsküdar’ın kanayan yarası diye tabir edilen imar konusunda önemli bir adım atılmasını sağladı.

Oy birliği ile Üsküdar’ın yeni imar planının kabul edilmesinin ardından Twitter’daki takipçilerine bilgilendirme mesajı gönderen Hilmi TÜRKMEN, “Üsküdar’ımıza hayırlı olsun!” sözleriyle tüm Üsküdarlıların da yüreğine su serpmiş oldu.

‘ÖNCE ALAN YERLEŞECEK’

Çalışmaların ilk önce Üsküdar Belediyesi’ne ait parsellerde konut üreterek başlayacağını söyleyen Türkmen, 2016 yılı sonuna kadar TOKİ’nin bu alanda 181 konut üreteceğini bildirdi. Daha sonra bu konutlara 6306 sayılı Afet Yasası’na göre çoğunluğu sağlayan kat maliklerinin yerleştirileceğini belirten Türkmen, “Parselinde en önce kim anlaşırsa onları tamamlanan konut alanına alacağız. Kirayı biz karşılayacağız. Taşınma ücreti vereceğiz ve harç almayacağız. Eğer binalarını kendileri yapmak isterse düşük oranlı kredi vereceğiz” dedi. Yeni inşa edilecek evlerde 3 tane kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Türkmen, “Evlerimiz estetik olacak, insanlar Üsküdar evlerini konuşacak. İkincisi, site şeklinde yapılaşmaya karşıyız. Mahalle hayatından memnunuz. Üçüncüsü ise otoparksız proje olmayacak” şeklinde konuştu.

'AYNI MAHALLEDE OTURMAYA DEVAM'

BOĞAZ Kanunu’nun 1983 yılında Boğaz’ı korumak için çıkarılan bir yasa olduğuna dikkati çeken Türkmen, Kanunun Üsküdar başta olmak üzere Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş’ın Boğaz’a kıyısı olan ilçeleri ilgilendirdiğini vurguladı. Bu dört ilçede imar kanunları yaparken 2960 Sayılı Kanunun dikkate alınması gerektiğini kaydeden Türkmen, “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanlarla İlgili Kanun çıktı. Bizim için önemli bir konu. Bu kanunla önümüz açılmış oldu. Bu plan kanuna uygun bir şekilde dönüşümü tetikleyecektir. Yerinde kentsel dönüşüm gerçekleşecek. Yani bu mahallelerde oturan insanlar yine bu mahallelerde oturmaya devam edecekler” dedi.

16 MAHALLE 3 ETAPTA DÖNÜŞECEK

ÜSKÜDAR’da kentsel dönüşümün 3 etapta tamamlanması öngörülüyor. 1. Etap: Yavuztürk ve Bahçelievler mahallelerinin tamamı ile Küçüksu ve Hekimbaşı mahallelerinin bir kısmı. 2. Etap: Mehmet Akif Ersoy ve Güzeltepe mahallelerinin tamamı ile Ferah, Çengelköy, Kirazlıtepe, Küplüce, Kandilli ve Kuleli mahallelerinin bir kısmı. 3. Etap: Burhaniye, Kısıklı, Kuzguncuk, İcadiye mahallelerinin bir kısmı.

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp