İstanbul’da Konut Fiyatları Ortalaması M²’De 5000 TL’yi Aştı

İSTANBUL’DA KONUT FİYATLARI ORTALAMASI M²’DE 5000 TL’Yİ AŞTI

İstanbul’da daire satışlarında m² fiyatı 5.000 TL’yi aştı. Lüks ev arzı oldukça çoğaldı. Orta gelir seviyesine uygun ev arzı olsa da fiyatlar nedeniyle orta gelir seviyesindekilerin ev sahibi olması imkansızlaşma sınırına yaklaşıyor.

Kentsel dönüşüm ve göçmenlerden dolayı İstanbul’da fahiş seviyesine yükselen kiralardan dolayı bölgesel nüfus şehir içinde yer değişiyor. Türkiye vatandaşı olan gerçek kiracılar mevcut yaşam alanlarını değiştirerek iş yerlerine daha uzak yerlerde ev kiralıyor.

İstanbul ilçelerinde kentsel dönüşümle birlikte artan konut üretimi de fiyatları normal seviyede tutamıyor. Çünkü Doğu’dan akın eden veya segment değişmek isteyen müteahhitlerin kat karşılığı oranlar üzerindeki hırslı rekabetleri nedeniyle düşüncesiz ve hesapsızca kat karşılığı paylaşımlar yapılıyor. Bu nedenle günü zararla kapatan firmalar çoğalıyor. Cadde müteahhitliği bu anlamda kalitesini ve cazibesini yitirmeye başladığı gibi yapılaşmalarda da fabrikasyon kültürsüz ve ruhsuz bir tarz ortaya çıkmaya başladı.

Şehir içi eski yerleşimlerdeki riskli alan dönüşümlerinde ise kentsel dönüşüm adı altında yapılan şey sadece kontrolsüz bir yerinde yenilemeden ibaret. İstanbul’un bir çok önemli ilçesinde hala kanalizasyon alt yapı sorunları var ve hatta bırakın hızı interneti adsl internet alt yapısı bile oluşamamış merkezi yerler var.

Aynı sokakta ayrı zamanlarda yapılan inşaatlar nedeniyle gürültü kirlilik bitmek bilmiyor. Her biri için asfaltta ve yollarda ve kaldırımlarda oluşan tahrifat ayrı ayrı milli servet israfı.

Aynı zamanda binalarda alan kazanmak için yapılan imar ve inşaat projesi oyunları ile birlikte ucube ve sorunlu yapılar çoğalıyor.

Bazı belediyelerin tüm esas işlerini halletmiş gibi tüm denetimlere vakıf ve çözüm üreten belediyelermiş gibi rol kesip kentsel dönüşüm projelerine ticari olarak da giriyor olmaları ve bunu yaparken de belediye ile doğrudan bağlantısı olmayan arsa değnekçilerinin belediye adına aba altından sopa göstermekteki başarılı taktikleri ile arsa toplamaları ayrı bir güzellik (!) olarak önümüze çıkıyor …

Belediyelerde, Milli Emlak’ta, Vakıflarda birer rüşvet veznesi açılsa ve emlak bölümlerindeki çoğu personele maaş verilmeyip doğrudan komisyon almalarının önü açılarak onlardan da vergi alınsa daha sağlıklı olabilir.

Tabi tüm bunları söylerken amacım bir karamsarlık tablosu oluşturmak değildir.

Filler tepişirken çakallar çekişirken bu ülkeyi ayakta tutan buğday başaklarının az ezilmesine vesile olmaktır.

Belki basiret sahibi işin ticareti içinde yer almayan bir yetkili zat okur da tavsiyelerimizi dikkate alır ümidiyle yazılmış, ümitvar bir yazıdır.

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp